TCT in NKBV jaarverslag 2019

TCT in NKBV jaarverslag 2019

TCT in NKBV jaarverslag 2019

TalentenOpleidingsCentrum (TOC), als Model-TOC in Twente.
Om het klimniveau in Nederland naar internationaal hoogte te krijgen zouden verspreid over Nederland clusters moeten ontstaan waar jonge, talentvolle klimmers zich maximaal kunnen ontwikkelen. Eigenlijk naar het voorbeeld van Top Climbing Twente. Dit initiatief van voormalig topklimster Irene Pieper (de hoofdcoach) heeft de status van Talenten Opleidings Centrum (TOC) van de NKBV gekregen.

De lat hoog leggen
Sportklimmen leeft in Enschede. Aan de lokale boulderhal en klimhal zijn actieve klimverenigingen verbonden. Toch redde het talententeam bij de klimhal het niet. Irene Pieper (onder meer Nederlands Kampioen Boulderen in 2003) kon het niet aanzien dat daardoor een begenadigd talent als Sam Swalué niet haar volledige potentie kon waarmaken. Zij nam de training van Sam over. “En vrij organisch vormde zich daaromheen een groepje klimmers, die ook voor zichzelf de lat hoog wilden leggen.”

Irene en haar partner zijn de drijvende krachten achter NIHIL. Ze importeren en vertegenwoordigen een sportklimmerk in Europa en hebben een eigen merk sportklimkleding. Daarnaast is Irene actief onder de naam FITclimbing en gespecialiseerd in sportklim- en krachttraining en coaching. Top Climbing Twente past helemaal in hun wereldje. “Het is mooi dat de NKBV ons heeft benoemd tot het eerste Talenten Opleidings Centrum. We hebben een voorbeeldfunctie. We zijn nu met de NKBV aan het onderzoeken welke ondersteuning daar precies bij hoort.”

Flink aan de bak
Ook denkt Irene mee hoe landelijk vergelijkbare centra ontwikkeld kunnen worden. “Je moet op zoek gaan naar bepaalde combinaties van klimhallen en dan talenten en faciliteiten bundelen. Ik denk dat je met zeven TOC’s een eind bent. We moeten flink aan de bak. Want er moet nog heel wat gebeuren op het gebied van voeding, mentale begeleiding en trainingsomvang en -intensiteit, voordat we ons internationaal kunnen meten.”