Thuis trainen met het TOC Twente

Thuis trainen met het TOC Twente

Thuis trainen met het TOC Twente

Stichting TCT (Top Climbing Twente) is het eerste, door de NKBV, erkende Talent Opleidings Centrum. Een TOC is een regionaal trainingscentrum waar de faciliteiten en het kwaliteitsniveau om talenten tot topsportniveau op te leiden op orde zijn. Zo krijgen lokale klimtalenten de kans om zich te ontwikkelen naar een hoger klimniveau in een regionale trainingsgroep. De NKBV heeft de ambitie om een aantal van dit soort TOC’s in Nederland te hebben, zodat de doorstroom van lokale trainingsgroepen naar regionale talenten opleidingen voor iedereen mogelijk is.

Maar wat doet zo’n TOC nu in deze Coronatijd. Klim- en boulderhallen zijn gesloten en de nationale competitie is voorlopig stopgezet, maar dat betekent niet dat er niet getraind wordt. Bij het TOC Twente zijn de klimmers gewoon aan het trainen, hetzij aangepast, met als doel fit blijven, kracht trainen en jezelf mentaal blijven uitdagen.

Trainen met behulp van app
Irene Pieper is niet alleen oprichter en hoofdcoach van het TOC Twente, maar ook sport performance (fysiek)trainer en eigenaar van FITclimbing. Bij het TOC wordt al een tijd gewerkt met de app van FITclimbing. Deze app komt nu mooi van pas. De app wordt normaal gesproken gebruikt voor de klim intervaltrainingen en krachttrainingen. De trainer zet op de trainingsdag voor elke klimmer, in hun eigen omgeving, een individuele training klaar. De klimmer kan de training dan zelf thuis uitvoeren. Alle oefeningen worden als filmpjes afgespeeld en oefentijd en rusttijd zijn in de workout meegenomen.

De klimmers krijgen krachttrainingen en mobiliteit workouts in hun app aangeboden, inclusief warming up en zijn aangepast op de mogelijkheden die ze thuis hebben. Ze plannen zelf het tijdstip dat ze de training uitvoeren.

Online team meetings
Elke week houdt het team een video meeting met alle klimmers en 2 van de trainers. Hier wordt de voortgang van de trainingen besproken en kunnen klimmers vragen stellen over hun oefeningen. Het thuis trainen kan best saai zijn en zeker moeilijk zijn voor klimmers in de leeftijd 10 tot 16. De klimmers hebben een aantal persoonlijke doelen, die in de trainingen en challenges in de app verwerkt worden. Daarnaast mogen de klimmers alvast een voorproefje nemen op het ‘Rock Stars boekje’, dat klaarligt om in gebruik te nemen bij de jeugdtrainingen van Cube Bouldergym. Het boekje staat vol met opdrachten, verwerkt in verschillende niveaus, die passen bij de ontwikkelperioden van de klimmers. Naast klimopdrachten staan er allerlei fysieke en beweegopdrachten in, die prima in de thuisomgeving gedaan kunnen worden. De opdrachten moeten door de trainers afgetekend worden. Dit gebeurd nu met filmpjes die gedeeldworden via de groepsapp.

Omschakelen en weer opstarten
De eerste 2 weken, na sluiting van de trainingslocaties, was het wel even omschakelen. Eerst moet geaccepteerd worden dat er voor een onbepaalde tijd niet getraind kan worden, zoals normaal. Moet er gekeken worden naar wat er nog wel kan en moesten er nieuwe trainingsdoelen gesteld worden. Dan ontdek je dat er ook kansen liggen. Dat er juist nu focus gelegd kan worden op dingen, waar soms wat minder aandacht voor is.

De klimmers én trainers hebben eerst even de tijd gekregen om te wennen aan de nieuwe situatie. Na week 1 zijn de thuis trainingen langzaam opgestart en na week 2 had iedereen een volledig thuis trainingsprogramma. Door de opbouw (intensiteit, herhalingen en rust) van de kracht- en mobiliteitstrainingen wordt ook fitheid getraind. Daarnaast zijn de klimmers zelf ook vrij actief en gaan ze regelmatig naar buiten om te spelen en te sporten en grijpen ze elke mogelijkheid aan om ergens op te klimmen.

Door de situatie wordt deze periode automatisch ook gebruikt om te werken aan zelfstandigheid. De klimmers moeten zelfstandig trainen, het tijdstip van hun plannen, feedback geven aan de trainers over oefeningen, activiteiten bijhouden in de app en video’s maken van de opdrachten die ze uitvoeren. Komende week zal er op het buitenterrein van Cube weer beperkt getraind gaan worden met de groep. Hopelijk kan snel daarna het gebruikelijke trainingsritme weer opgepakt worden. Al zal dit voor een tijd nog in aangepast vorm zijn, aangepast aan de geldende 1,5 meter en hygiëne regels. En het wachten is dat ook de competitie weer opgestart kan worden. In ieder geval zullen de TOC klimmers tot die tijd worden uitgedaagd door zelf wedstrijdvormen aan te bieden. En zal zeker ook voortborduurt worden op de verworven zelfstandigheid tijdens de coronacrisis.